Mange rygere har et ønske om at stoppe med at ryge, men samtidig ved de at et rygestop kan være utrolig svært at gennemføre. Det kræver meget vilje og hårdt arbejde, da man skal ind og ændre nogle vaner som er meget indgroede.
Hvis man gennemfører et stop, så er gevinsten til gengæld stor, da chancerne for at at man får en af de mange følgesygdomme ved at ryge, såsom kræft , hjertekar sygdomme, lungesygdomme samt slagtilfælde bliver betydelig mindre. Faktisk er der omring 14.000 tobaksrelatererede dødsfald herhjemme hvert år, og en rygers liv er typisk 7-10 år kortere.
Med disse informationer i mængde, så burde det ikke være svært at tage den endelige beslutning om et rygestop, alligevel har mange svært ved at stoppe, og mange får tilbagefald efter at de har forsøgt sig. For at opnå et succesfyldt rygestop, så er det vigtigt at være klædt ordentlig på inden start.
Metoder til rygestop
Der er mange meninger om hvordan man bør gribe et rygetop an. Da ingen rygere er ens kan, så kan folks behov også være forskellige, og den bedste metode kan variere. Der er dog evidens for at nikotinerstatningsprodukter har en gavnlig effekt.
Hvis man ikke ønsker at gøre brug af nikotinerstatningsprodukter, så kan det anbefales at læse bogen Endelig ikke-rygere. Bogen er skrevet af Allen Carr, som selv er en gammel stor-ryger. Han har en lidt anderledes indstilling til tingene end mange andre såkaldte eksperter, som aldrig selv har røget en smøg. Hans metode er også kendt under “easyway” og kan virke lidt utraditionelle, men mange har haft succes med netop denne bog.
Nikotinerstatning
Ønsker man at benytte nikotinerstatning, så er de mest kendte plastre og tyggegummi som begge findes som håndkøbslægemiddel. Af andre varianter kan nævnes inhalatorer, næsespray og sugetabeletter. Der er ikke bevis for at det ene skulle være mere effektiv end andre. Fælles for produkterne er, at de kun hjælper med den fysiske afhængighed, men ikke kan hjælpe på den vanebetingede afhængighed. For mere om nikotinerstatningsprodukter og deres effekt kan man læse her.
Rygestop piller
Champix og Zyban er begge piller til rygestop, og fælles for dem er at de er receptpligtige. Pillerne virker ved at man mister lysten til at ryge, og røgen kommer til at smage forfærdeligt efter nogle dage med pillerne. Pillerne har førhen været brugt som medicin mod depression, og i den forbindelse fandt man ud af at de var effektive mod rygning, da de patienter der var rygere, stoppede med at ryge.Der kan være bivirkninger forbundet med at benytte pillerne, og depression er en af dem, derudover kan nævnes træthed, hovedpine og søvnløshed.
Hypnose og akupunktur
Disse er nogle af de ældste former indenfor behandling af rygestop. Med hypnose prøver man at påvirke den underliggende bevisthed, og på den måde mindske rygetrangen.
Akupunktur fungerer ved at man stimulerer forskellige punkter på kroppen med nåle, det kan f.eks være ørerne eller ansigtet. En anden populær form for akupunkter sker med laser.
Fælles for hypnose og akupunktur er, at der ikke er evidens for at det virker. Problemet med disse behandlingsformer er at det kan være svært at skelne mellem hvad der virker og hvad der er placebo.
E-cigaretter
Det nyeste skud på stammen indenfor rygestop er e-cigaretter og simulerer normal rygning. Det sker ved at en væske med nikotin bliver opvarmet og omdannes til damp som kan indåndes. E-cigaretter har vist sig at være mere effektiv end f.eks nikotinplastre og har allerede hjulpet mange danskere. Produktet udmærker sig ved, at det gør det muligt at trappe ned på den fysiske afhængighed, uden skulle kæmpe med den vanebetingede afhængighed samtidig.
Det vil praksis sige, at man løbende nedjusterer mængden af nikotin i den væske man damper. Når man ikke længere er afhængig af nikotinen, så kan man begynde at arbejde med den vanebetingede afhængighed.
Skriv et svar