Vinteren er en slidsom og streng perioden for private såvel som for virksomheder. Her falder sneen tungt ned over veje, stier med mere, hvilket gør det besværligt og farligt at transportere sig rundt. I Aalborg kommune, hvor der er trafikeret hoved- samt villaveje i City Syd, Gug og Vejgaard, er det vigtigt at få ryddet sne og is væk, sådan risikoen mindskes for skader og uheld. Som en almindelig grundejer er det vigtigt at undersøge og sætte sig ind i, hvilke regler som figurerer omkring snerydning. Dette skyldes, dels man skal kan komme til skade ved selv at glide, dels andre kan komme til skade på dit område på grund af manglende rydning.
Hvis en person kommer til skade på din grund, vil det medføre, at du skal betale erstatning til vedkommende, herved vil det ikke udelukkende skade personen, men hermed også din tegnebog. Selv hvis der ingen tilskadekomne er på dit område, vil du tilmed også kunne få en bøde, hvis området ikke er ryddet godt nok, af den grund af det udgør en fare for andre mennesker.
Endnu værre er det, hvis private fællesveje ikke er ryddet og saltet optimalt, eftersom en billist let ville komme til at glide og dermed miste herredømmet over sin bil. Dette vil kunne forårsage større og mere omfangsrige ulykker, idét både billisten, de resterende i bilen samt de gående vil være i fare for at komme til skade – hermed vil erstatningskravet yderligere også stige.
Det er derfor uhyre vigtigt at stier, veje og fortove er ryddet for sne, eftersom man kan være mange ulykker foruden!
Føler du ikke selv at du har lyst eller tid til at rydde din grund for sne, er der heldigvis hjælp at hente. I en by som Aalborg, hvor mange unge bor, er der altid nogen, der er friske på at tjene nogle ekstra penge. Så tag fat i din nabos dreng og spørg om han vil tjene en ekstra skilling. Dette er en nem og billig måde at komme over et af vinterens største problemer.
Kommunens rolle mht. snerydning
Kommunen spiller en stor rolle i af få ryddet sne i byerne. Det er op til kommunerne at sørge for, at hovedvejene samt store andele af villaveje ryddes. Eksempelvis står Aalborg kommune for snerydningen i City Syd, Hasseris og Skalborg, hvor det er uhyre vigtigt, at specielt hovedvejene holdes sikre, på grund af bydelene er meget trafikerede. Hvis kørebanerne ikke var ryddet og saltet regelmæssigt og korrekt, vil der forekomme flere alvorlige trafikuheld, eftersom trafikken er så tæt. Dette ligger også til årsag for, at de store veje samt større byer er de veje og byer, der bliver ryddet først og oftest af kommunen.
Aalborg kommune er yderligere ansvarlig for, at reglerne omkring snerydning overholdes – både fortove og stier, men også private veje og private fællesveje. Ude på landet kan kommunen blot pålægge grundejerne at opretholde en forsvarlig tilstand alt efter hvor meget trafik og hvilken færdsel, som er på den. Hvis man er i tvivl, er det en god idé at rette henvendelse til kommunen og høre, hvilke vedligeholdelsespligter man har for den konkrete private fællesvej.
Herimod er det i byen ifølge Privatvejloven kommunalbestyrelsen, som afgør, hvordan den private fællesvej vedligeholdes og ryddes. Her kan kommunen pålægge grundejerne udgifter til ekstra rydning samt saltning af vejen, hvor udgifterne fordeles mellem grundejerne ud fra fordelingsprincipper i Vejbidragsloven. Principperne går ud fra ejendomsværdien, matriklens areal samt ejedommens facadelængde.
Det er yderligere muligt for grundejerne at indgå en serviceaftale med den enkelte kommune omkring, at kommunen bestyrer vedligeholdelses enten helt eller delvist – dog for grundejernes regning. Det er yderligere også muligt i byzonerne at indgå i en serviceordning med kommunen om, hvor det er kommunen, som er ansvarlig for snerydning og glatførebekæmpelse på kørebanen mod et fast, årligt beløb. På trods af man har en serviceordning med kommunen, hæfter man stadig for de mangler, snerydningen kan have – det vil sige, at det stadig er den enkelte grundejer, som ifølge loven har ansvaret og forpligtelserne, selvom de ikke selv udfører arbejdet.
Skriv et svar