Der er mange forskellige typer leasing, og uanset om du skal lease bil som virksomhed eller privatperson, er der flere forskellige muligheder at overveje, før du beslutter dig for leasingform. Herunder vil vi gennem de mest almindelige leasingformer og de ting, som du skal overveje, før du beslutter dig for at lease din næste bil.
Kan leasing overhovedet betale sig?
Det er det første spørgsmål, som man stiller sig selv, når de begynder at overveje ny bil. Og det korte svar er desværre, at der ikke er noget kort svar. Under nogle forhold vil det være en god forretning at lease, og under andre vil det bedre kunne betale sig at købe. For virksomheder vil det pg.a. de skattemæssige fordele oftest være mest rentabelt at lease, men for privatpersoner ser det lidt anderledes ud. Et godt fingerpeg er, at biler for over 500.000, som du regner med at have i max. 3 år, som regel er billigere at lease end at købe, pg.a. det store værdifald på dyrere biler på brugtmarkedet.
Det kan dog også være en udmærket idé at lease billigere biler, men her må du i gang med lommeregneren og lave et regnskab over udgifter ved hhv. køb og leasing i den treårige periode, som leasing typisk løber over.
Hvornår er leasing en god idé?
Leasing er en god idé, hvis du gerne vil have en no pain-løsning, hvor du kender den månedlige ydelse, og hvor du undgår ubehagelige overraskelser. En leasingaftale inkluderer nemlig typisk også en serviceaftale, så du ikke selv bekoster eventuelle reparationer. Leasing er også en god idé, hvis du gerne vil skifte din bil ud tit, men ikke gider besværet med at sælge en brugt bil.
Hvornår er leasing en mindre god idé?
Leasing er sjældent en god løsning, hvis du kører rigtig mange kilometer årligt. I leasingprisen hører nemlig nogle årlige kilometer, og hvis du kører mere end det aftalte, skal der betales ved kasse 1. I leasingprisen ligger nemlig det forhold, at bilejeren sluger prisen værditab mod at du betaler et månedligt gebyr – og værditabet bliver simpelthen for stort, hvis du kører rigtig mange kilometer i bilen. Derfor bliver leasingen naturligvis også dyrere, og det oftest i så høj grad, at det ikke kan betale sig økonomisk ift. et traditionelt køb.
Erhvervsleasing
Erhvervsleasing benyttes hyppigt af virksomheder, der har brug for en firmabil til en ansat – og hvor der som udgangspunkt kun skal køres erhvervskørsel. Kilometerbegrænsningen gælder også her, så selv for virksomheder, hvor leasing traditionelt er comme il faut, kan det svare sig at regne på de årlige kilometer, og om leasing i virkeligheden er en dyrere løsning end køb.
Privatleasing
Privatleasing følger på mange måder modellen for erhvervsleasing, udover at det selvfølgelig er for privatpersoner. Det er en leasingform, som har vundet stort indpas, fordi flere forskellige forhandlere melder sig på markedet med fordelagtige tilbud med en relativt lille udbetaling og lav månedlig ydelse. Privatleasing er en god idé for dig, der gerne vil køre i en helt ny bil og skifte den ud relativt ofte – du skal nemlig ikke bekymre dig om værdifald på bilen.
Flexleasing
For dig der gerne vil have en luksusbil, men gerne vil undgå at binde et stort beløb til bilen, er flexleasing en god løsning. Her betaler du registreringsafgiften i månedlige rater, så du ikke skal lægge et stort beløb up front. Det gør flexleasing til en særligt god løsning for biler der er mere end 3 år gamle, da den månedlige afgift her falder fra 2 til 0.5%.
Finansiel leasing
Med finansiel leasing kan du selv sammensætte en leasingaftale, der passer til dig og dine behov. Finansiel leasing er en leasingmodel, hvor du selv skal garantere for bilens restværdi, som fastsættes ved aftalens indgåelse. Med andre ord har du i denne leasingform et ansvar for, at bilen kan afsættes til den forventede værdi – til gengæld får du meget attraktive beskatningsværdier, egenindflydelse på din månedlige udgift og potentielt slet ingen udbetaling på bilen. Finansiel leasing kan derfor være en endog særdeles økonomisk fornuftig løsning.
Splitleasing
Splitleasing er måske den mindst velkendte leasingform, og det er ærgerligt. Der er nemlig mange fordele ved splitleasing for dig, der både bruger din bil til erhvervsbrug og privatkørsel. For når du splitleaser en bil, kommer den med et automatisk trackingsystem, der gør, at du nemt kan skifte fra privatkørsel til erhvervskørsel og dermed uden problemer føre regnskab med, hvilke udgifter din virksomhed skal betale, og hvilke du skal afholde selv.
Hvis du stadig er i tvivl
Er du stadig i tvivl om, om du skal vælge leasing? Så kan du læse mere om de forskellige leasingformer her. Eller prøv evt. FDM’s meget detaljerede leasing beregner og få en god indikation af, om det kan betale sig for dig at lease frem for at leje.
Skriv et svar