Hvad gik galt? Som barn husker du sikkert hvordan du altid var frisk om morgenen, træt på fornuftige tidspunkter, altid holdt en sund døgnrytme og fik god, sund mad at spise.
Så flyttede du hjemmefra og skulle selv til at bestemme. Og tit er det fristelserne der tager over, og du risikerer at finde dig selv i et virvar af søvnløshed, træthed, udkørthed og stress.
Få strukturen tilbage
Det handler om at strukturen i din hverdag røg sig en tur, dengang du flyttede hjemmefra eller gennem hændelser i dit liv. Den skal du have tilbage. Her er 5 ting du kan praktisere i hjemmet, for at få styr på tilværelsen igen, og få overskud til andre og sjovere ting:
1. Sæt vækkeuret til samme tidspunkt – hver dag
Er du typen der er tilbøjelig til at bruge weekenden til at “lade batterierne op”, så skal du bryde denne vane. Det kan vise sig at blive en god udfordring, men i sidste ende vil din krop takke dig tifoldigt for at du har givet den en jævn mængde søvn hver nat. Det handler om at finde ud af hvor længe du har behov for at sove – nogen klarer sig med 6 timer hver nat, mens andre har brug for 8. Du kan evt. prøve dig frem – start med 8 timers søvn hver nat, og trap så ned på 7, og senere 6 timer… hvis du føler dig for træt, så trapper du op igen, så du rammer en optimal rytme.
2. Spis sundt og masser af fibre!
Din krop er en motor. Får den ikke den rette mængde brændstof, går der kludder i maskineriet. Får kroppen udelukkende fed mad rig på kulhydrater i form af sukker, så vil du få problemer med fordøjelsen og dit almene velbefindende. Sukker er nødvendigt for kroppen, men i overdrevne mængder vil du opleve at du kan få svært ved at koncentrere dig, og du vil opleve en afhængighedsfølelse fordi kroppens behov stiger. Det er især værd at bemærke at indtagelse af sukker eller kaffe om aftenen, kan påvirke din nattesøvn alvorligt, ligesom et solidt måltid inden sengetid også kan give en urolig nattesøvn.
I stedet skal du huske at spise en stor portion morgenmad – gerne i form af havregryn, juice og frugt, så du får givet kroppen et godt skud energi. Mellem målt
iderne kan du tage et æble, en pære eller hvad du nu kan lide, hvis sulten begynder at blive for stor. Frokost må ligesom morgenmaden gerne bestå af gode mængder energi i form af fibre og kulhydrater fra rugbrød, frugt og grøntsager samt kødpålæg. Aftensmaden må du gerne holde lidt igen med, da kroppen sidst på dagen skal vænnes af med at indtage store måltider – det giver i sidste ende en roligere nattesøvn.
Fibre fra grøntsager som broccoli, blomkål, hvidkål og spinat, eller fra groft brød, er noget af det bedste du kan gøre for din krop. Fibre giver i sig selv ikke nogen næringsværdi, men de giver til gengæld en rigtig god mæthedsfornemmelse, og din fordøjelse holdes igang fordi den kommer på “overarbejde” med at udskille disse fibre. Har du eksempelvis en mave i ubalance, kan fibre være med til at rette op på dette.
3. Hav faste ritualer
Din familie og evt. dine børn vil elske denne form for tryghed og stabilitet i hverdagen – det er alt lige fra de mindste ting, der kan være rare at have sat i system. Det kan eksempelvis gøres til et fast ritual, at når hele familien er kommet hjem, holdes der 30 minutters ro, hvor fjernsyn og computere skal være slukkede, og hvor man kan samle tankerne.
Det kan også være mere omfattende, og eksempelvis bestå af rengøringstjanser, så disse ikke bliver en sur pligt. Det handler altså om at få sat struktur i hverdagen, og gøre ting på faste tidspunkter. Det kan også være faste vaskedage, oprydningsdage, rengøringsdage osv. – tit kan det være en god idé at tage fat i netop de “sure pligter” først, da det typisk er disse der volder flest problemer og uenigheder i hjemmet.
4. Planlæg din uge
Et fantastisk hjælpemiddel, der virkelig kan lette hverdagen for dig, er at lave en madplan. Det kan både være i form af et skema der hænger på køleskabslågen, eller som tekst på din smartphone. Uanset hvad, giver det ro i hverdagen, fordi du ved en hel uge frem, hvad der er på menuen.
Når først du har styr på madplanen, kan du nemt skrive indkøbsseddel herefter, og købe ind til en hel uge ad gangen. Måske skal du ud og købe brød, rugbrød, mælk, og frisk frugt i løbet af ugen, men ellers kan du stortset købe alt ind på én gang – på en fridag. Så slipper du for at stå i kø med et overtræt barn, og du kan i stedet tage direkte hjem efter skole/arbejde og lade batterierne op til næste dag.
5. Udskyd aldrig ting
“Jeg gør det imorgen…” – Det er garanteret en sætning du har hørt dig selv og andre sige mange gange. Det hjælper på godt dansk intet at udskyde ting til imorgen fordi det er nemmere i øjeblikket. Det kan være alt fra betaling af regninger til tøjvask, fordi man ikke lige synes man har energien til at tage sig af det. Det kan dog hurtigt skabe en snebold-effekt, og jo flere løse ender du har liggende, jo mere daler motivationen for at få gjort noget ved det.
Skriv et svar